2016. március 14., hétfő

Prófétától az Oratóriumig




A kunszentmiklósi református templom ad otthont 2016. március 19-én az OMEGA Oratórium koncertjének.


Az Omega Oratórium az Omega együttes vallásos témájú dalainak szimfonikus kísérettel és kórus közreműködésével készült áthangszerelt változata, a megfelelő hangzásához pedig a templom a megfelelő környezet.


A „Zenével a hitért!” - szlogen elárulja, a zenészek valódi célját. Szeretnék ugyanis, ha az embereknek megerősödne a hitük. Ehhez a templom méltó környezet, és a rock zene elengedhetetlen kellék lehet.


Az együttes 1962-ben, két zenekar összeolvadásával alakult meg: a Ciklon együttes három tagja „átszivárgott” a Prófétába. majd az Omega 1962-ben alakult, 2012-ben ünnepelte fennállása 50. évfordulóját.


A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Omega több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (az Illés Ezek a fiatalok című albumán más együttesek is játszottak). Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévé show, a Tízezer lépés – Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért (az 1973-as Omega 5 című albumon), valamint a magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója. Elsőként jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott Omega koncert Népstadion 1999). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézer show-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan. A Kisstadionban szintén ők játszottak a legtöbbször.


Kóbor János a Kunszentmiklóson tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy: „Igyekezni fogunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy hangzásában, megjelenésében és hangulatában, egy tökéletesre csiszolt show-t prezentáljunk.”


Kóbor János kérdésünkre, hogy van e párhuzam az Oratórium helyszíne, és a valamikori Próféta nevű zenekar között? Nevetve azt felelte, hogy „Erre még nem is gondoltam. Nagyon érdekes észrevétel, de semmi tudatosság nincs benne.”


A zenekar tagjai:
Kóbor János – ének és vokál,
Benkő László – billentyűs hangszerek,
Debreczeni Ferenc – dob és ütőhangszerek,
Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek,
Szekeres Tamás – gitárok,
Szöllössy Kati – basszusgitár,
Danubia Szimfonikus Zenekar és énekkar






Jegyek 4900,-Ft-ért vásárolhatóak a kunszentmiklósi Varga Domonkos ÁMK könyvtárában!


6090 Kunszentmiklós






Ezen kívül a
www.jegy.hu webáruházban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!