2019. szeptember 23., hétfő

Képviselő jelöltek 2019: Bíró Károly

A Szentmiklósi Szivárgó arra a lehetetlen küldetésre vállalkozott, hogy az önkormányzati választáson nyilvántartásba vett jelöltek részére lehetőséget biztosít ahhoz, hogy néhány gondolatban kifejtsék filozófiájukat, bemutatkozva ezzel a város lakói előtt, hogy miért érdemes rájuk szavazniuk. A jelöltek részére ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, hogy a részrehajlást kiszűrjük. A beérkezett válaszokat a szerkesztési filozófiánknak megfelelően, de érkezési sorrendben közöljük. Íme:

20/7 Bíró Károly


Pár szóban mutatkozz be:

42 évnyi pedagógus pályán eltöltött év után nyugdíjasként élek feleségemmel. Két felnőtt fiúnk és három unokánk van. Családunkban „hagyomány” a településünk közéletében való részvétel. Édesapám több évtizedig, feleségem egy ciklusban volt tanácstag. Én 1994-től vagyok önkormányzati képviselő.


Miként indulsz (polgármester, képviselő) a választáson és milyen színekben?
Képviselő-jelöltként MSZP-s színekben indulok az október 13-ai önkormányzati választáson. Ezzel kapcsolatban szeretnék eloszlatni egy esetleges hamis feltételezést. Városunkkal kapcsolatos döntésekben soha nem befolyásoltak pártszempontok. Mindig a legjobb tudásom alapján tettem javaslatot, indítványt és mindig a lelkiismeretem szerint szavaztam.


Mikor döntötted el és mi motivált, hogy megméresd magad az önkormányzati választáson?
Többen bíztattak a folytatásra, de így is mondhatni, az utolsó pillanatban döntöttem, hogy ismét megpróbálom. Továbbá végig gondoltam az elmúlt 5 évet, amelyet eredményesnek érzek. Emellett a képviselő-testületi ülések hangulata is gyökeresen megváltozott jó irányba.


A városvezetés mely része érdekel a leginkább és miért?
Az elmúlt 25 évben szinte minden bizottságban dolgoztam. De hivatásomnál fogva különösen közel áll hozzám az ifjúsággal, az oktatással és a sporttal való foglalkozás.


Mi a település három legfőbb problémája és szerinted mi lenne azok megoldása?
A fiatalok helyzetét kiemelten kell kezelni. Ez egy nagyon nehéz és összetett feladat. Úgy különösen, hogy a városnak nincs szerepe az oktatási intézményekben folyó munkával kapcsolatban. Emellett a fiatalság, mint korosztály sem homogén. Különböző korú, nemű, érdeklődésű, iskolázottságú csoportokból tevődik össze.
Azt azonban tudjuk, hogy övék a jövő. A fiatalok egy része passzívnak tűnik a közéletben, pedig csak nincsenek megszólítva, megkérdezve, értelmes, kreatív munkára felkérve. Úgymond iskolaváros vagyunk, de a tanulók hangja a tanintézetek falai között marad. Ezért évente legalább egy Városi Ifjúsági Fórumot javaslok tartani. Emellett tovább kell ösztönözni a fiatalok tanulását, segíteni letelepedésüket, családalapításukat. Növelni szükséges a fiatal házasok részére adható kölcsön összegét is.
Munkahelyteremtés terén haladtunk előre. A meglévő munkanélküliség mellett bizonyos foglalkoztatók munkaerő-hiánnyal küszködnek. Egyre inkább kvalifikált munkavállalókra van szükségük. Ezt a város vezetése is tudja, de az iskolai szakemberképzésekre nincs befolyása. Csak remélni lehet, hogy az iskolákból 3-4 év múlva kikerülő szakemberekre még mindig szüksége lesz az akkori cégeknek.
A kunszentmiklósi úthálózat állapota javult az elmúlt 5 évben. Ez a megállapítás természetesen nem jelent sokat azok számára, akik olyan utakon járnak rendszeresen, amelyeket még nem újított fel az önkormányzat. Az útépítést folytatni kell! Törekedve, hogy minél jobb minőségű és „tartós” utak épüljenek, elkerülve azt a helyzetet, hogy 4-5 év múlva már javítani kelljen azokat. Az utak közvetlen környéke (vízelvezető és szikkasztó árkok állapota) sok helyütt kívánnivalót hagy maga után. Pedig felhőszakadás, belvíz esetén a karbantartott árkok, átereszek segítséget jelentenének. Ugyanez a helyzet a Bak-ér esetében is. A minap egy kedves ismerősöm felvetette a Bak-ér állapotát. A csatorna Arany János utca feletti és a Bibó Károly utca alatti szakaszát és annak közvetlen környékét rendbe kell tenni, rendszeresebben kell tisztíttatni és biztosítani szükséges a víz folyását.



Miért vagy Te a jó választás?
Ezt nem nekem kell eldönteni. Az biztos, hogy empatikus vagyok. Érzelmileg megérint a betegek, az elesettek (a bármely területen hiányt szenvedők) helyzete. A negyedszázadnyi képviselői munka alatt rengeteg tapasztalatot szereztem. Emellett a pedagógusként eltöltött 42 év sok ismeretet adott a kunszentmiklósi családok életével kapcsolatban.



Kit/kiket választtatnál még meg képviselőnek a jelenlegi jelöltek közül és miért?
Még az én „listám” is alakul. Az biztos, hogy a pozitív emberi tulajdonságok a meghatározóak. Ezt követi a képviselő-jelölt „civil” szakmájában, hivatásában nyújtott teljesítménye. 


Személyes üzeneted a lakosoknak?
Kérem Önöket, mindenképpen menjenek el választani! Minden egyes szavazat számít!

A jelöltek részéről elhangzó választási ígéretek betartására az egyetlen garancia az a személy, aki azokat megfogalmazza. Azonban még így sem biztos, hogy megvalósul. A kilencfős testület többségét is maga mellé kell állítania.





Hamarosan folytatjuk a többi jelölt bemutatásával...


Ha tetszik ez a cikk, akkor kövessetek minket a közösségi portálon is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!