2016. június 25., szombat

Kiskun delegáció a nagykun fővárosban, Karcagon



Júniusban Karcagon, birkaételek az asztalon!”- szól a mondás, mely Birkafőző versenyt a mai napon rendezték meg a nagykunok fővárosában, Karcagon.
Ezen az immáron szokásosnak mondható kunszentmiklósi delegáció is részt vett, ugyanis a tavalyi főzőverseny megnyerésével Csörgő Károly a jogot is megnyerte, hogy képviselje városunkat, és képviseljen minket a nagykunok döntnökei előtt.

Képünkön Csörgő Károly, aki a tavalyi szentmiklósi birkafőzőt megnyert

A városunk delegációját már évek óta Vassné Kelemen Ágnes vezeti, aki a protokolláris feladatokat Lesi Árpád polgármesterrel  osztja meg. Általában ilyenkor van mód kisebb-nagyobb kéréseket, javaslatokat eljuttatni a megfelelő fülekhez, tudniillik ilyenkor legalább két miniszter, valamint számtalan államtitkár, főosztály-, és osztályvezető, valamint a vidéket érintő, szinte összes hivatal, és annak vezetősége fel-feltűnik a tömegben. Ritkán látni ennyi közszereplőt egy helyen, aki nem volt még hasonló rendezvényen, annak ajánlom.
Dobos László, karcagi polgármester meghívására a társadalmi zsűriben Asztalos István is helyet kapott, épp úgy, mint városunk polgármestere Lesi Árpád.

Képünkön (balról) Lesi Árpád Polgármester, Vassné Kelemen Ágnes, Komlósdi László, valamint Csörgő Károly

De térjünk vissza az evéshez…
Szentmiklós népe! Jelentem, már évek óta megkapjuk, hogy mi „lecsót főzünk” birkapörkölt helyett, (Ami abból adódik, hogy valamely bölcs nagykun, a nálunk főzött birkapörköltön dísznek lévő, és a trikolort imitáló, pirospaprika, hagyma, és zöld erős paprika kombóját meglátva, <nyilván az irigységtől> kikiáltotta, hogy „Szentmiklóson lecsót főznek”. Ezt a „bélyeget” már nem mossuk le magunkról!- a szerk.) ennek ellenére ma megint megmutattuk nekik, hogy kell birkát főzni, és ismét odatettük magunkat.
Csörgő Károly mellett <aki a tavalyi szentmiklósi birkafőző megnyerésével lett jogosult a képviseletre>, a Dobos család is résztvevője volt a versenynek. Azt gondolom, hogy mind Csörgő Károly, mind Dobos János, és Ifj. Dobos János, standja, és pörköltje, messze barátságosabb látvány volt, mint a karcagi, kormos lábasban főtt, fakanállal kevergetett birkatest.
Tudniillik, a „lecsózásért” cserébe, mi meg azt szoktuk mondani a nagykunoknak: „ha eldugnánk a fakanalatokat, akkor meg sem tudnátok főzni a pörköltet.” És ez igaz is lehet…

Dobos János, és Ifj. Dobos János standja

És akkor az ízek…
Jelentem pörköltfőzőink kitettek magukért! Kóstoltam mindhárom bográcsot, melyből kettőt a Dobos család főzött, egy birka, és egy racka felállásban, valamint Csörgő Károly birkáját is. Mindhárom ott volt a szeren! Semmi szégyenkezni valónk nincsen. Ugyanis lehet másképp főzzük a birkát, lehet nem használunk fakanalat, lehet több paprikát, paradicsomot használunk, de mégis a mi bográcsunk szokott elsőként elfogyni a fesztivál területén. Ennél pedig mi kell több?
A rendezvény érdekessége, hogy az idei esztendőben a mohácsi busók is jelen voltak, hiszen városuk volt a díszvendégtelepülés, így lehetőség nyílt a tél késői temetésének, ehhez városunkból Asztalosné Erzsi volt a segítő partnerük. Azt hiszem a téltemetés is jól sikerült...

Képünkön Asztalosné Erzsi téltemetés közben

A Szentmiklósiak és a kiskunok ismét odatették magukat, erre pedig büszkék lehetünk! Valamint fontos megjegyezni, hogy a kiskunok és nagykunok közötti folyamatos "ugratásból" nem lesz semmiféle sértődés, ez csak az egymás felé való tiszteletünk egyfajta kimutatása.
Végezetül. Ezúton is gratulálunk a főzőinknek, akikről nem tudjuk, hogy nyertek-e valamit, ugyanis az eredményhirdetés előtt sajnos el kellett jönnünk, mégis nálunk ők az igazi bajnokok, és nem érdemtelenül! Tudjuk, kóstoltuk…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!