2017. szeptember 1., péntek

Nem a Polgármester hatáskörébe tartozik…




Életemben először meghívást kaptam a kunszentmiklósi képviselőtestületi ülésre, amit természetesen el is fogadtam.
Az ülésre rajtam kívül is elég sokan meghívást kaptak, ugyanis az önkormányzat nagyterme majdhogynem megtelt. Voltak itt óvónők, tűzoltók és egyéb hivatalok vezetői is. Köztük a járási hivatal vezetője is, aki <akarata ellenére> jelen cikkem egyik főszereplőjévé vált.

Történt ugyanis, hogy augusztus 20-án a Polgármesterrel egyeztetve több dologra is kitértünk. Az egyik a Szentmiklósi Szivárgó ügye, mégpedig amit fentebb már említettem, hogy szeretnénk a lakosság érdekében a testületi ülésekről <az erőforrásaink erejéig> tudósítani. Míg a másik, a lakosságot érintő <iszonyatos egészségügyi kockázatot jelentő> probléma volt, mégpedig a hulladékégetés, vagy ahogyan többeknek egyértelmű lesz a ronggyal való tüzelés. Jeleztük Polgármester úrnak, hogy a lakosság részéről elég nagy felháborodás tapasztalható, mellyel mindannyiunk érdekében érdemes lenne foglalkozni.

Polgármester úr ismerte a problémát, mint ahogyan valószínűleg minden helyi lakos, azonban elmondta, hogy bármennyire is szeretné szorgalmazni a megoldását, neki bejelentési kötelezettsége van a Járási hivatal és a Jegyző felé, amit több alkalommal már meg is tett, azonban a lehetőségei itt véget is értek. Bevallom ezt elég nehezen akartam elhinni, de persze ismerve a mai jogszabályok kuszaságát nem is tartottam lehetetlennek.

Aztán jött a tegnapi ülés. Legnagyobb meglepetésemre Lesi Árpád polgármester úr megkérte a Járási hivatal vezetőjét, hogy legyen kedves beszámolni, mi a teendő, hogy elkerülhessék a tavalyi állapotokat. Jelezte hamarosan itt a fűtési szezon, és a probléma szinte borítékolható, ezért szeretné, ha elé mennének a dolgoknak és lépnének az ügyben.


dr. Kelő Johanna elmondta, hogy tavaly is ismerték a problémát, azonban nincsenek könnyű helyzetben, hiszen ebben az esetben osztott feladatról beszélünk, melyben a Járási hivatal és a Jegyző közösen érintett. A Járási hivatal a levegőtisztaság oldaláról, míg a Jegyző a hulladékkezelés oldaláról tudja megközelíteni a kérdést. Elmondta, hogy hiába a 300 ezres bírság, azt vagy nem, vagy csak nehezen tudják behajtani, valamint a bizonyítás is elég nehezen elvégezhető, mert a jog nem fogadja azt el, hogy „fekete a kémény”. Ehhez szakértő bevonására lenne szükség, mely kéményenként akár a százezres nagyságot is elérheti, viszont a bizonyítás miatt ez elengedhetetlen lenne.

A hivatalvezető jelezte, hogy szerinte a dolgot onnan lehetne megközelíteni, ha a hulladékkezeléssel kapcsolatban lépnének fel erélyesebben, ami pedig már Jegyzői hatáskör. Véleménye szerint a rongyhalmazok egyértelműbbek és hamarabb kezelhetőek. Ehhez azonban a hulladékelszállítási szerződések ellenőrzésére is szükség lenne.  (Ezzel azt is mondta, hogy a hulladékelszállításra még mindig sokan nem kötöttek szerződést! – a szerk.)
Dr. Kelő Johanna azt is elmondta, hogy érdek összeütközés van, hiszen sok esetben szociális céllal égetik a rongyot, hogy ne fagyjanak meg.

Erre Kalló doktor reagált, hogy tudomása szerint többen is vannak akik „BMW-vel járnak”, mégis ronggyal tüzelnek. Így az ő esetükben nem beszélhetünk szociális célról. Éppen ezért szigorúbban kellene fellépni velük szemben, hogy igazolják a valóságban miből is élnek. És igen, ellenőrizni kellene a „kukaszámlájukat”!

A Járási hivatal vezetője elmondta, hogy bármennyire is hihetetlen, de a polgármester maximum bejelentéssel élhet, amit meg is tett, de egyébként nem az ő hatáskörébe tartozik, így nem is léphet az ügyben!

A járási hivatal pedig nehéz helyzetben van, de ahogyan tavaly, úgy az idén is minden bejelentést ki fognak vizsgálni, azaz minden bejelentésre kimennek, de mint mondotta a megrendíthetetlen bizonyítás nagyon nehezen megvalósítható.

Éppen ezért a Szentmiklósi Szivárgó nevében előre is arra kérem a lakosságot, hogy mind a Járási hivatal, mind pedig a Jegyző tudjon minden egyes „fekete kéményről”, hátha mindannyiunk egészsége érdekében végre történik valami! Íme, az elérhetőségük, hogy senkinek ne kelljen keresgélnie a bejelentéshez:

dr. Kelő Johanna
Kunszentmiklósi járási hivatal vezetője
6090 Kunszentmiklós, Damjanich u. 10.
76/795-307 ;


dr. Kelemen Henrietta
Kunszentmiklós város jegyzője
Kunszentmiklós Kálvin tér 12. 7.  sz.
Tel./Fax: 76/551-019
Folytatjuk! Az ülés többi eseményéről hamarosan írunk majd...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!