2016. augusztus 1., hétfő

Mégis a víz az úr!



Az elmúlt hetek csapadékos időszaka, kíméletlenül felhívta a figyelmünket egy nagyon is létező problémára, mely megoldásért kiált.

A fotó a Lakótelepnél készült.

Ma már nem ritkák, az egy nap alatt lezúduló, több havi csapadéknak megfelelő, özönvízszerű esőzések. Talán ez régebben sem volt másként. Lehet, hogy a Nemzetipark Igazgatóságának döntései elhibázottak, de az is lehet, hogy csak az elmúlt évek városfejlesztései lehettek hibásak, ezt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy valamit kell(ene) kezdeni a kialakult helyzettel, hiszen ennyi víz nem volt az utakon. Valamint ennyiszer nem tett utcákat járhatatlanná a víz, megnehezítve az ott lakók életét.
Bár nem vagyunk vízügyi szakemberek, csupán a józan paraszti eszünket használva, igyekszünk segíteni, ezért összegyűjtöttük, mellyek lehetnek a hibák forrásai, hátha valaki megtalálja a megoldást:
  • Az ipari park kialakítása, ezzel a város, de főként a Büge vízgyűjtőjének megszűnése is közrejátszhatott abban, hogy a víz ma nem tud hova távozni. Ezen a területen érdemes lehet gondolkodni, hogy miként lehetne azt kiváltani.
  • Az is lehet <mint már fentebb említettük>, hogy a Nemzeti park igazgatóságának döntése, mely szerint visszaláposítják a madarak miatt a területeiket  <ezért az átemelő szivattyúkat leállíttatták>, ez is befolyásolhatja, hogy inkább tengeralattjáró gyár létesítésében kellene gondolkodnunk. Mondjuk azt is elfogadjuk, a Namib-sivatagban biztosan lenne, aki cserélne velünk.
  • Talán az elmúlt években, a ki tudja honnan érkező, sok esetben szedett-vedett munkások által elvégzett, „aranyat érő” munka is lehet a probléma. Azonban ennél talán sokkal nagyobb probléma, hogy valaki, vagy valakik azt a Miklósiak közül, közülünk átvették.
  • Igen, arról sem feledkezhetünk el, hogy van számtalan olyan <sok esetben fillérekért szerzett> porta, főként Tasskertes és a Szécsi telep környékét, amelyre nem is lehetett volna már akkoriban sem építési engedélyt kiadni, hiszen annak fekvése a vízszint alatt van, vagy éppen annak útjában áll. A mi „jó vezetőink” pedig már akkoriban is némi „győzködésért” cserébe megoldották az engedélyezést. Ez biztosan hiba volt, amivel ma már csak együtt tudunk élni.
  • További hiba lehet még, hogy sokan betemették az árkaikat, vagy nem is alakították azt ki a portájuk előtt. Ezért azonban kizárólag az Önkormányzatot hibáztatni nem lehet, hiszen nem várhatunk el mindent tőlük. Ellenben az is igaz lehet, hogy az Önkormányzat hatalmánál fogva, megbontathatná a házak előtti részeket, akár az utcákat <ahol szükséges>, hogy a víz el tudjon folyni. Igen ám, de az is legyen meg, hogy hová folyjon. Na, ez már gond...
  • Mégis, talán a legnagyobb hiba bennünk keresendő emberekben, hiszen a vízzel való csatározásainknak nem csupán a fényképezésben kellene kimerülnie, hiszen összefogással akár vízelvezető árkokat, vagy vízgyűjtő helyeket alakíthatnánk ki, mindezt közös erővel, közös fáradozással, és közös érdekből. Előbb-utóbb muszáj lesz összeszedni magunkat és lépnünk, ha ez így marad, mert nem lesz választásunk.

Bár tudjuk, hogy van szándék a megoldásra, mégis  szeretnénk, ha a cikk hatására vita indulna el, és az Önkormányzat mellett az emberek is mozgósíthatókká válnának.
Az Önkormányzatnak pedig javasoljuk, amennyiben van vízkezelési tervük, akkor azt vagy gondolják felül, vagy készíttessék el újra, mert tudjuk, víz volt, mint, ahogyan lesz is. Az is igaz, hogy a csapadékmennyiség extrémnek mondható, mégis mivel nem az első ilyen alkalom szeretett városunkban, az áradás pedig egyre sűrűbben fordul elő felénk, ez arra kell, hogy késztessen minden döntéshozót, hogy ne csak elégedetten nyugtázzák, „erre van a csatornáknak kapacitása”, hanem találják meg a megoldást, hogy ne kelljen senkinek térdig érő vízben, sárban hazacuppogni, a malomnál, a Szécsi telepen, Tasskertesben, a Bügében, vagy bárhol  Miklóson. Főként ne 2016-ban.
Mi, amiben tudunk segíteni fogunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!