2016. május 8., vasárnap

A kiskun redemptiora emlékeztek Miklóson


A kiskun redempció emlékére avatott emlékművet 2016. május 6-án Kunszentmiklós Önkormányzata. A talapzaton álló Kunbaba a "Főtéri" Szoborparkban kapott helyet.


Fotó: 7tv, Kistérségi Televízió



Maga az emlékmű Györfi Sándor karcagi szobrászművész keze munkája. A talapzaton lévő emléktáblán pedig 170 név szerepel, mindazon kunszentmiklósi polgárok neve, akik 271 évvel ezelőtt pénzükkel járultak hozzá a kun területek megváltásához, azaz a redemptio-hoz. A redempcióról korábban már írtunk.)

A szobor talapzatán a következő szöveg olvasható:

„1702-ben I. Lipót császár a Jászkunságot zálogba adta 500.000 rajnai forintrét a Német Lovagrendnek. 1731-től a területet a Pesti Invalidus Ház birtokolta. Az ősi szabadság visszaszerzése érdekében folytatott több évtizedes küzdelem sikere az eladottság alóli önfelszabadítás a jászkun redemptio. Az 1745. május 6-án kiadott kiváltságlevélben Mária Terézia királynő engedélyezte a Jászkunok megváltakozását a földesúri függés alól.” Az emlékjelet a redemptio emlékére állíttatta Kunsznemtiklós Város Önkormányzata.

Az ünnepségen beszédet mondott Lesi Árpád Polgármester úr, valamint köszöntötte a megjelenteket, köztük a testvérvárosi delegációt. Beszédet mondott még dr. Bálint György regnáló Kiskun Kapitány, Vangel Imre plébános és Pintér Gyula lelkipásztor. Az ünnepség zárásaként Bődi Hunor elmondta a kun Miatyánkot.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!