2016. szeptember 11., vasárnap

Véget ért a XXII. Szentmiklósi napok


Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Szentmiklósi napok programsorozatát, mely Kunszentmiklós Város ünnepe is egyben.

Fotó: Kárpátiné Ili

A programsorozat utolsó napján avatták fel a <lakosságot, és állítólag a képviselőket is megosztó helykiválasztású> székelykaput, mely a lakosság 61,5%-ának véleménye ellenére végül nem a központban, hanem a Vásártéren került felállításra.
Erről egy vicc jutott eszembe, mely kiváló iskolapéldája lehet a székelykapuról történt szavazás kezelési módjának, egyébként pedig a demokráciáról szól:

"Kedves elvtársaim! Aki rám szavazott, az az egyik kezét leeresztheti!" - fentik szerint lehet ma is itt tartunk?!

(Önmagában a Székelykapu felállítását üdvözöljük, a helykiválasztásnak és a "tájidegennek" nevezésnek egy cseppet sem örülünk. Azt gondolom sok más "tájidegen" emlékmű is van már a városban.- a szerk.) 

A Szentmiklósi napok műsorai keretén belül a számtalan protokolláris és szórakoztató műsorból, valamint a sok más szolgáltatásból mindenki találhatott a kedvének megfelelőt. Azonban a programsorozat tartalmi gyökere még mindig a Birkafőző verseny, melynek népszerűsége az előzetes híresztelésekkel szemben egy cseppet sem csökkent. Ugyanis az idei esztendőben is százon felül, pontosan 106 bográcsnyi étellel neveztek a versenyzők.

Volt tehát a zsűrinek dolga, akik azt gondolom kitettek magukért, ugyanis az idei esztendőben olyan szakmai zsűri állt össze, ami a világon bárhol, bármely főzőversenyen megállta volna  a helyét, hiszen nem kisebb nevekből állt, mint Lukács István (Háromszoros Oscar díjas mesterszakács, E mellett 1968-tól 1992-ig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagja, ez idő alatt 5 arany-, 2 ezüst-, és 3 bronzérmet szerzett a Szakács Olimpián, 2 világbajnoki arany-, és két ezüstérmet, 2 Világkupa arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem tulajdonosa. További nemzetközi versenyeken 25 alkalommal kapott aranyérmet.), Gombai Nagy Péter (a Hilton Budapest, majd a Attrium Hyatt szálloda cukrásza volt.), Kutasi András (aki a Hyatt hidegkonyhai szakácsa), Szappanyos Viktor (A Petneházy Club Hotelhez tartozó Dunnyha étterem séfje), Balogh István Ferenc (a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának elnöke), valamint Asztalos István Kunszentmiklósi lakos.

A zsűri egybehangzó véleménye alapján egyébként, bár szégyenkezni nem kell, de az előző évhez viszonyítva, az idei esztendőben gyengébben sikerültek a pörköltek, mely elsősorban a hozzáadott rengeteg kényelmi terméknek volt köszönhető (piros arany, gulyáskrém, stb.). Mindenesetre üdvözlendő és nagyon fontos dolog volt, hogy a hagyományt ilyen sokan ápolták az idei esztendőben is. Valamint az külön örömre adott okot, hogy ismételten sok fiatal, valamint egészen kicsi főző is nevezett.

A főzőverseny végeredménye:

Társadalmi kategória:
  1. helyezett – Mizsei János,
  2. helyezett – Vorák József,
  3. helyezett – Bácsvíz Zrt. csapata.

Hagyományőrző kategória:
  1. helyezett – Nyílegyenes Íjászklub,
  2. helyezett – Dobos János,
  3. helyezett – Tekes László.

Szakmai ketegória:
  1. helyezett – id. Lesi Árpád,
  2. helyezett – Illyés Imre,
  3. helyezett – Bajnóczi László.

A városvezetés azt gondoljuk kitett magáért, <és bár az egyedüli probléma a tűzijáték máskor rövid, most pedig hosszú időtartama volt, mégis> azt gondolom, mindannyiunk nevében megköszönhetjük a szervezést!
És külön köszönjük meg az Önkormányzat dolgozóinak háttérmunkáját, akik nem kis munkával segítették a zavartalan lebonyolítást!





1 megjegyzés:

  1. Kérdezném, hogy hány fő szavazatából jött össze az a 61,5 % ? Az én véleményem szerint a most felállított vásártéren van igazán jó helyen a kapu. :)

    VálaszTörlés

Kérjük Önöket, hogy Felhasználói szabályzatot maradéktalanul tartsák be! Továbbá felhívjuk a figyelmét, hogy a Felhasználói szabályzat megsértése kitiltást von maga után!